Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Hitler’in tanklarını ilk o haber verdi

Clare Hollingworth gazetecilik kariyerine müthiş bir haberle başladı. 1 Eylül 1939’da Alman birliklerinin Polonya’ya girdiğini, dolayısıyla 2. Dünya Savaşı’nın başladığını dünyaya ilk bildiren o oldu. 1911 yılında Leicester’de dünyaya gelen ve şimdilerde Hong Kong’da yaşayan Hollingworth 105. doğum gününü kutladı.
1025230638
Kaynak: Sputnik
Büyük yeğeni yazar Patrick Garrett, Hollingworth hayatını konu alan bir kitap yazdı. Hollingworth’un muhabir olarak Polonya’ya gönderildikten sonra yaşadıklarını Deutsche Welle’ye anlatan Garrett, “Clare işgalden birkaç gün önce sınır boyunca keşif yapan Alman tanklarını gördü. 29 Ağustos’ta Daily Telegraph gazetesi için kaleme aldığı ilk haberde ‘1000 tankın Polonya sınırına dayandığını ve 10 tümenin taarruza geçmek için emir beklediğini’ yazdı. Taarruzun başladığı 1 Eylül 1939’da Katoviçe’deydi. Bombardıman uçaklarının ve uçaksavar ateşinin gürültüsüyle uyandı. Gerginlik çoktandır artmakta olduğu için Polonyalılar önce askeri tatbikat yapıldığını sandılar” dedi.
Garret, şöyle devam etti: “Clare hemen müdürünü aradı. Müdürü de bilgi almak için Polonya Dışişleri Bakanlığı’na telefon etti. Bakanlık Polonya’nın saldırıya uğradığını basından öğrenmişti. Dışişleri Bakanlığı önce Almanya’nın Polonya’ya saldırdığı haberini yalanladı. Ancak telefon konuşması sürerken Varşova’da sirenler çalmaya başladı. Varşovalılar savaşın başladığını anlamışlardı. Günlerdir askeri tatbikattan söz edildiği için Clare de önce sirenlerin yanlışlıkla çaldığını sanmıştı.”
Patrick Garrett, ‘Clare Hollingworth geçtiği haberlerin tarihi önemde olduğunu kavramış mıydı?’ sorusunu şöyle yanıtladı: “Önce gazetenin özel baskı çıkarıp çıkarmayacağını düşündü. İleriki yıllarda, savaşın insani ve trajik boyutunu tam kestiremediği için çok üzüldüğünü anlatmıştı. Hadiselerin önemini Büyük Britanya savaşa girince idrak etti. Oturduğu evin enkaz haline gelip gelmeyeceğini düşünmeye başladı.”

İran Şahı ile mülakat yapan dünyanın ilk kadın savaş muhabiri Clare Hollingworth, bugün 105 yaşında. Yeğeni Garrett, Hollingworth’un günümüzün krizlerini tecrübeleri ışığında nasıl değerlendirdiğini anlatırken şunları söyledi: “Yıllar önce dünyadaki gelişmelere dair yazdıkları şimdi önem kazanıyor. Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Donald Trump’un, ABD’nin NATO’lu müttefikleriyle arasına mesafe koyacağı şeklindeki sözleri, Clare’nin 1960’lardan beri yakından izlediği konulardan biridir. Clare İsrail devleti kurulduğunda oradaydı. 2’inci Dünya Savaşı’nı da Ortadoğu’da geçirdi.”