Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Haberler Kültür Sanat

Anthropoid: Nazi subayına kurulan tuzak beyazperdede

İngiliz yönetmen Sean Ellis’in filmi “Anthropoid” yaşanmış bir hikayeyi temel alıyor ve üst düzey bir Nazi subayına düzenlenen bir komployu anlatıyor.

Kaynak: Euronews

full-1500

İki Çek askerin görevi Prag Kasabı olarak bilinen Nazi generali Reinhard Heydrich’i öldürmektir.

Ellis filminin tarihi gerçeklere sadık kaldığı görüşünde:
“Kişisel geçmişiniz ve görüşüünüzü karıştırmamak için Olaylara dışarıdan bir bakışınız olmalı. Filmin yapımına girişirken yıllar boyu araştırma yaptım. Bu sebeple gerçeğe dayanan ve önyargılardan arınmış bir sunum yapabildiğimi düşünüyorum.”

Düzenlenen operasyon aslında daha önce de beyaz perdeye aktarılmıştı. Bunlardan en çok bilineni 1975 yapımı “Şafakta 7 Adam”.

Bu kez ise başrollerde iki İrlandalı aktör Jamie Dornan ve Cillian Murphy yer alıyor. Ken Loach sevenler Murphy’yi “Rüzgar Yükseliyor” filminden de hatırlayabilir:
“Bu senaryo benzeri konularda film yaparken setteki atmosfer de genelde ağır olur. Çekim aralarında mutlaka gülebilmelisiniz yoksa dayanılmaz, çalışılmaz bir ağırlık olur.”

“Anthropoid” öncelikle Çekya’da Karlovy Vary festivalinde görücüye çıktı ve Kuzey Amerika’yı takiben sonbaharla birlikte Avrupa sinemalarında da izleyiciyle buluşacak.