Avlaremoz Dosya Kültür Sanat Makaleler

21. Yüzyılın En İyi Holokost Filmleri – Rika Kuriel

BBC 21. yüzyılın en iyi 100 filminin listesini yayınlandığı şu günlerde, listede söz konusu 16 yılda ağa takılmış bazı Holokost filmlerinin de olduğu görünüyor. Listenin tamamına linkten ulaşmak mümkün. http://www.bbc.com/culture/story/20160819-the-21st-centurys-100-greatest-films

Üzerinden 70 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, Holokost filmleri çekilmeye, izlenmeye ve kitlelerin ilgisini çekmeye devam etmekte. Toplama, çalışma ve ölüm kamplarını, gettoları, ve kimlik değiştirerek kurtulmaya çalışan kişilerin hikayelerini kimi zaman gerçek kimi zaman ise yarı-kurgusal bir senaryo üzerinden anlatan bu filmler kamuoyu tarafından oldukça rağbet görmekte.

1.  Listenin 90 numarasında Roman Polanski’nin 2002 yapımı Piyanist filmi yer almakta.

Fransa – Almanya – Polonya ortak yapımı filmde, Yahudi olmasına rağmen şans eseri kamplara gitmeyerek, Polonya’nın varoşlarında yaşayan Wladyslaw Szpilman’ın, Alman bir subayın yardımı sayesinde hayatta kalması anlatılıyor.

1_

2. Listenin 62 numarasında ise Quentin Tarantino’nun 2009 yapımı Inglourious Basterds (Soysuzlar Çetesi) filmi bulunmakta.

Dreyfus ailesinin, Alman bir ailenin bodrum katında saklanırken Nazi subayları tarafından fark edilerek, yere ateş açılarak katledilmesinden sonra; ailenin sağ kalan tek üyesi Shoshanna’nın intikam almak için Nazi subaylarına suikast düzenlemesi üzerine kurgulanan film, aynı zamanda Tarantino’nun en çok hasılat yapmış olduğu eseridir.

2_

3.Listenin 55 numarasında Paweł Pawlikowski’nin 2013 yapımı Ida filmine yer verilmiş.

1962 yılı Polonya’da geçen film, Almanya işgali esnasında yetim olarak verilen ve rahibe olarak yetiştirilen Anna’nın ebeveynlerinin Yahudi olduğunu öğrenmesinden sonra çıktığı yolculuğu ve dünyevi günahlarla tanışmasını anlatıyor.

3_

4. Listenin 34. sırasına ise geçtiğimiz sene oldukça ses getiren László Nemes’in 2015 yapımı Son of Saul (Saul’un Oğlu) filmi yerleşmiş.

Film, Macar-Yahudi bir Auschwitz tutsağı olan Saul’un, kampta bulduğu küçük bir çocuk cesedini, kendi oğluymuşçasına sahiplenerek, Yahudi usullerine uygun şekilde gömme çabasını anlatmaktadır.

İstanbul’da ilk gösterimini İKSV’nin düzenlediği Film Festivali kapsamında yapan ve tüm seanslarına biletlerin satışa çıkmasını takiben birkaç saat içerisinde tükenecek kadar rağbet gören film, geçtiğimiz sene, birçok ödülün yanında, en iyi yabancı dilde film dalında Oscar da kazanmaya hak kazanmıştı.

4_

BBC listesi kapsamında yer almayıp, bilgi edinmek isteyenler için bir kısım Holokost filmlerinin listesi ve fragmanları Avlaremoz’un Holokost dosyasında hazırlanmış Beyazperdede Yahudi Soykırımı başlığı altında bulunmaktadır.