Arşiv Göze Çarpanlar

Polonya’yı Nazi toplama kampları konusunda “karalayana” hapis

Polonya hükümeti, Nazi toplama kampları konusunda “Polonya halkı veya devletinin sorumluğu olduğunu” iddia edenler için hapis cezasını öngören yasa tasarısını onayladı.

1283557_620x410
Kaynak: HaberTürk
Polonya’da hükümet, ülkenin Nazi toplama kampları konusunda “Polonya halkı veya devletinin sorumluğu olduğunu” iddia edenler için hapis cezasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Polonya Haber Ajansı’nın (PAP) haberine göre hükümet, Polonya halkının veya devletinin 2. Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındayken ülkede kurulan toplama kamplarıyla ilgili sorumluluğu olduğunu iddia etmeyi cezalandıracak yasa tasarısına onay verdi.

Parlamentoya sevk edilen tasarıya göre Polonya devletinin veya halkının aynı dönemde ülkede işlenen insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları konusunda sorumluluğu bulunduğunu öne sürenler de cezalandırılacak. Tasarı, Polonya’yı bu şekilde “karalayanlar” için 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Tasarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, bunu “tarihi gerçeği ve Polonya’nın namını” korumaya dönük “önemli bir yasal araç” nitelendirdi. Ziobro, yasanın dünyanın neresinde olursa olsun Polonya’yı “karalayanları ve yanlış bir ışık altında sunanları” hedef aldığını söyledi.

AKADEMİK ÇALIŞMALARI DA KAPSAYACAK
Yasa tasarısı özellikle ülkede 2. Dünya Savaşı’nda kurulan Auschwitz gibi toplama kamplarına “Polonya ölüm kampı” denilmesini yasaklıyor. Ayrıca genel olarak Polonya’nın Almanya ile işbirliği yaptığını söylemek de suç sayılıyor.

Polonya vatandaşları kadar yabancıları da kapsayan ve suçun oluşması için Polonya’yı karalama kastı bulunmasını zorunlu saymayan tasarı, Polonya tarihinin bu dönemiyle ilgili akademik çalışma ve tartışmaları da yasaklamış oluyor.

“Polonya’nın, 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’dan daha fazla Yahudi öldürdüğünü” yazan tarihçi Jan Gross hakkında Polonya geçen ekim ayında “iftira” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama 2012’de yaptığı bir açıklamada “Polonya ölüm kampı” ibaresini kullanmış, daha sonra da özür dilemişti. Yeni yasa o tarihte yürürlükte olsaydı, Obama’yı da kapsayacaktı.

2004’ten bu yana Avrupa Birliği üyesi olan ülkede yasa tasarısının hükümetteki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi’nin çoğunluğa sahip olduğu parlamentodan kolayca geçmesi bekleniyor.

1939-1945 yıllarında 6 yıla yakın bir süre Almanya’nın işgali altında kalan Polonya’da Auschwitz ve Treblinka’nın da aralarında olduğu 6 toplama kampı açılmıştı. Bu kamplarda 3 milyonun üzerinde Yahudinin öldürüldüğü iddia ediliyor.