Arşiv Makaleler

İsrailli sporcuların Olimpiyat ile imtihanı – Rika Kuriel

4 senede bir gerçekleşen olimpiyat oyunları 5 Ağustos’ta Brezilya’nın Rio De Janeiro şehrinde başladı. Oyunların başlangıcından beri bazı sporcuların İsrailli sporculara sportmenlik dışı hareketleri ve tepkileri dikkat çekti. Bu tip ayrımcı davranışlar yetmez gibi, Türk medyasında yayınlanan hatalı haberler sebebiyle kamu oyunda İsrailli sporcular hakkında olumsuz düşünceler oluşmasına sebebiyet verildi.

Cuma günü gerçekleşen açılış törenine gidecek İsrail ve Lübnanlı sporcuların ortak kullanımı için tahsis edilen otobüse, Lübnanlı sporcuların otobüsü paylaşmayı reddederek İsrailli sporcuların otobüse girmesini engellemesi üzerine yapılan tartışmalar henüz soğumamışken, cumartesi günü Mısırlı ve İsrailli iki sporcu arasında gerçekleşen Judo karşılaşması sonucunda galip gelen İsrailli oyuncunun, rakibinin elini sıkmak istemesi üzerine reddedilmesi büyük şaşkınlık uyandırdı.

1111111

Fotoğraf: NY Times

Buna benzer bir diğer örnek ise yine Judo dalında yarışan Suudi kadın sporcunun gireceği karşılaşmanın sonucunda kazanması ihtimalinde İsrailli sporcu ile karşı karşıya geleceği belli olduğu için, İsrailli sporcu ile karşılaşma ihtimalini göze almayarak maça çıkmaması oldu. Suudi yetkililer ise bu iddianın yersiz olduğunu ve sporcunun sakatlandığı için karşılaşmaya çıkmadığını iddia etti.

Hürriyet, CNN gibi haber portalları ise, İsrail-Mısır karşılaşmasını Mısırlı sporcunun kazandığını ve İsrailli sporcunun Mısırlı sporcunun elini sıkmadığı bilgisini geçti. Türkiye’de bir çok kesim tarafından takip edilen gazetelerin, bu gibi fahiş bir hata yaparak İsrailli sporcuları karalamış olması ise birçok kişiyi şaşırttı.

222

Sporun, tüm sporcu ve izleyicileri siyaset üstü bir platformda buluşturması dileğiyle…