Arşiv Göze Çarpanlar

İsrail’de eğitimde Sefarad devrimi

İsrail’de Milli Eğitim Bakanı Naftali Bennett tarafından görevlendirilen komisyon, orta eğitimde Yahudi Sefarad kültürünün ders kitaplarına girmesini tavsiye etti.

Komisyon Başkanı Biton, Bakan Bennett´e raporu sunarken
Komisyon Başkanı Biton, Bakan Bennett´e raporu sunarken

Kaynak: Şalom

Komisyonun tavsiye kararı tarihi açıdan İsrail’de bir ilk.

İsrail’de Sefarad kültürü ile Aşkenaz kültürü arasındaki çatışma ülkenin kurulduğu 1948’den beri toplumda  belirgin bir görünmez sınır.

Her ne kadar resmi devlet politikası ‘Tek Halk ‘ ilkesini savunsa da ilk kuruluş yıllarında son derece belirgin olan bu kültürel fark, günümüzde halen sosyal ilişkilerde belirleyici olabiliyor.

Ünlü İsrailli şair Erez Biton’un başkanlığını yürüttüğü komisyon bugünden sonra Fas gibi Sefarad kökenli Yahudilerin bir zamanlar yaşadığı ülkelere  okul gezileri yapılmasını, sınavlara Sefarad tarihi ile ilgili  soruların konması gerektiğini savunuyor.

Komisyona göre, şu anki okul eğitim programları  tarihi sadece Avrupa kökenli Yahudilerin (Aşkenaz) gözünden anlatıyor, Sefarad Yahudilerinin tarihini ikinci planda gösteriyor.

Komisyon raporunda,  ülkenin kuruluşunda her iki kültürden gelen Yahudilerin de büyük rolü olduğunu, Holokost felaketinin sadece Avrupa’da olmadığını etkilerinin tüm kuzey Afrika ülkelerini etkilediğine dikkat çekiyor.