Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Belçikalı eski Naziler “Almanya’dan emekli maaşı” alıyor

Belçikalı bir bakan 2500 eski Belçikalı Nazi’nin Alman hükümetinden emekli maaşı aldığını açıkladı. Nazi yönetimi mağdurları maaşların durdurulması için hükümete başvurdu.

Kaynak: BBC Türkçe

1024px-Binnenplaats_kazerne_dossin
Belçika’daki Malines/Mechelen Transit Kampı / 1942

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Daniel Bacquelaine’un Sözcüsü Geraldine Lamoureux BBC’ye yaptığı açıklamada mağdurların “öfkelerini paylaştığını” söyledi. Ancak sözcü ödemeleri Almanya yaptığı için “maaş alanların resmi sayısına sahip olmadıklarını” ekledi.

Savaştan sonra 57 bin Belçikalı Nazi sempatizanı 1945’te hüküm giymişti.

Savaş sırasında Belçikalılar Alman SS birliklerine katılmıştı, Belçikalı Nazi sempatizanları da Yahudilerin ve direnişçilerin kamplara yollanmasına yardım etmişlerdi.

Maaşlarla ilgili talep, Belçika’da Nazi kamplarından kurtulanlar ve ülkenin uğradığı Nazi işgalinin hatırlanması isteyenlerin kurduğu Anı Grubu tarafından yapıldı.

Grubun başkanı Pieter Paul Baeten, “Bu üzücü bir durum. Belçika maaş sahiplerinin bilgisine ulaşamıyor ya da ulaşmak istemiyor. Ama bugünün Avrupası’nda Belçika ve Almanya’nın bu bilgiyi nasıl paylaşamadığını anlamıyorum” dedi.

Maaş sahiplerinin hepsinin Belçika’da yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor.
Franco’ya sığındı

Sözcü Lamoureux bakanın “çözüm bulmak için diğer bakanlarla görüşeceğini” söyledi.

Savaştan sonra Belçikalı Nazi sempatizanlarına liderlik eden Leon Degrelle, faşist İspanya’ya kaçarak Franco rejime sığınmıştı ve 1994’te ölmüştü.

Belçika tarafından vatan haini ilan edilip ölüme mahkum edilen Degrelle, diktatör Franco’nun ölümünden sonra bile İspanya’da rahatça yaşamına devam etmişti.

Belçikalı tarihçilerin 2007’de tamamladığı detaylı araştırmaya göre, Belçikalı sempatizanlar Nazi yetkilileriyle işbirliği yaparak 1940’taki Alman işgali sırasında Yahudilere işkence ettiler.

Tarihçiler ayrıca Yahudi düşmanlığının dönemin Belçikası’nda oldukça yaygın olduğunu söylediler.
Almanya’nın ödediği tazminat

Alman hükümeti 2012’de yaptığı açıklamada, maaş alan Belçikalı Nazi sempatizanlarının sayısının 2500 kişi olup olmadığını söyleyemeyeceğini belirtti.

Hükümet, bir kişinin Nazilere yardım edip etmediğini öğrenmek için şahsi belgelerin incelenmesi gerektiğini fakat bu belgelerin eyalet yönetim makamlarında bulunduğunu söyledi.

Sempatizanlar hakkında parlamentoda verilen soru önergesine verilen yanıtta 57 Belçikalının maaş (“Bundesversorgungsgesetz”) aldığı belirtildi, fakat kimlikleri açıklanmadı.

Alman hükümeti 2012 yılında yaklaşık 210 bin Nazi mağduruna ve ailelerine tazminat ödedi, ancak miktar açıklanmadı.

Ayrıca savaş mağduru 60 bine yakın Yahudiye iki farklı fondan maaş ödemesi yapıldı. Yahudi Tazminat Konferansı adlı kuruluşun yönettiği fonlardan birinden aylık 300 euro, diğerinden ise 260 euro verildi.