Arşiv Haberler

Charles Aznavour’un ailesi Shoah boyunca Yahudileri kurtardı

İkinci Dünya Savaşı boyunca evlerinde Yahudileri konuk eden Aznavour ailesinin anısına pul bastırılacak.

Çeviri: Kamar Ararat Kalpakçiyan

Haber: Times of Israel

22110_932753820109425_228335793816057539_n

9 Mayıs’ta New York’ta Uluslararası Raoul Wallenberg Vakfı’yla görüşen Charles Aznavour, ailesinin İkinci Dünya Savaşı’nda üstlendiği role değindi.

Geçtiğimiz günlerde 92. doğum gününü kutlayan Aznavour, Alman işgali sırasında annesi Knar, babası Mischa ve ablası Aida ile beraber Paris’te yaşıyordu. Aznavour ailesi böylesine kritik bir dönemde kapılarını Yahudi ve Ermenilere açarak, evlerinde güven içinde konaklamalarını sağladılar. Bu dönemle ilgili Charles Aznavour şöyle diyor: “Ablam ve ben yerde uyurduk”.

Uluslararası Raoul Wallenberg Vakfı’nın amacı, İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudilere yardım eden kişilerin tanıklıklarını bulup ortaya çıkarmak. Charles Aznavour da, bu doğrultuda, İsrailli araştırmacı-tarihçi Yair Auron ile birlikte çalışarak, ailesinin hikâyesini Matzilim Ve’Lohamim (Adil Kurtarıcılar ve Savaşçılar) adında İbranice bir kitapta bütünüyle anlatmaya karar verdi. Kitap ayrıca Ermenice ve Fransızca olarak da yayınlanacak.

Ermenistan Halk Radyosu’nun internet sitesinden edinilen habere göre, geçtiğimiz 22 Mayıs’ta 92. doğum gününü kutlarken, Charles Aznavour’la görüşen Vakıf başkanı Edouardo Eurnekian ve Vakıf kurucusu Baruch Tenembaum planladıkları iki girişimden bahsettiler. Bunlardan birincisi İsrail Posta Teşkilatı tarafından, Aznavour’un ailesinin resmedileceği ve anılarına hazırlanıp kullanıma sunulacak olan pul ile ilgiliydi. İkinci girişim ise Charles Aznavour ve ablası Aida’ya Wallenberg Vakfı tarafından sunulacak madalyayla ilgiliydi. Bu madalyanın sunuluş sebebiyse, her ikisinin de ailelerinin Yahudilere yardım amacı taşıyan bu teşebbüslerine yapmış oldukları katkılar olarak belirtildi.

Edouardo Eurnekian Aznavour ailesiyle ilgili “kötülüğe karşı ellerini kavuşturup susmayan, alçakgönüllü ve değerli insanlara iyi bir örnektir” derken, Charles Aznavour’un annesi Knar için, “Ermeni Soykırımı’ndan kurtulmuştu ve Yahudi toplumunun ve nazizmin zalimce kıydığı herkesin çektiği acı ve sıkıntıları çok iyi anlıyordu” diye ekledi. Eurnekian son olarak, “bizim görevimiz, Aznavour ailesinin kahramanlığına minnettar olmak ve göstermiş oldukları vatani cesaret ruhunu gelecek nesillerin kalbine ve zihnine aşılamaktır” diyerek sözlerini noktaladı.