Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

“Yahudiler – Her Yerdeler”

İsrail doğumlu aktör/yönetmen Yvan Attal, ‘The Jews- They are Everywhere’ (Yahudiler – Her Yerdeler) adlı yeni filminin, Fransa’da köklü önyargılara maruz kaldığı kendi deneyimlerini temel aldığını söyledi.

Kaynak: Şalom / Nelly BAROKAS

yvan-attal-charlotte-gainsbourg-demande-mariage-public-ok

Ünlü aktris Charlotte Gainsbourg’un rol aldığı ‘The Jews- They are Everywhere’ adlı film Fransa’daki köklü antisemitizmi parodiler halinde gözler önüne seren provokatif bir komedi. Filmin yönetmenliğini Charlotte Gainsbourg’un partneri, Steven Spielberg’in 1972 Olimpiyatlarında İsrailli atletlerin katledilmesini konu edinmiş ‘Munich’ filminde oynayan aktör/yönetmen Yvan Attal yaptı. Bu komedi Yvan Attal’ın canlandırdığı Yahudi bir adamın, etrafında Yahudi düşmanlığının giderek arttığını hissetmesi sonucunda terapi görmek zorunda kalmasını konu edinmekte. Yönetmen Attal bu filmin Yahudiler üzerine değil, antisemitizm üzerine odaklandığının altını çiziyor. Fransa’da birçok kez antisemitizm ile karşılaştığını belirten Attal, “Okulda bana ‘pis Yahudi’ dendi. Daha sonra da antisemitizmin çeşitli yüzleri ile karşılaştım. Bu yüzden dışlanmış hissettim” dedi.

Bu durumun İsrail-Filistin çözümsüzlüğünden kaynaklandığını ifade eden Attal, “İnsanlar bana ‘bize problem yaratıyorsunuz’ diyorlar. Ben de onlara ‘siz de ne demek?’ diyorum” sözleri ile rahatsızlığını dile getirmekte.

Sonbaharda vizyona girecek filmde Dany Boon, Denis Podalydes, Gilles Lellouch gibi Fransız aktörler de rol aldı.

Son zamanlarda Fransa’daki Yahudi kuruluşları Avrupa’nın en yoğun Yahudi nüfusuna sahip bu ülkesinde antisemitizmin hızla yükselişe geçtiği ve giderek tehlikeli bir boyut kazandığı yönünde ikazda bulunmaktalar.