Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Yahudi Soykırımı’nı meşru gösteren mesaja 5 bin Euro ceza

Sosyal medyanın iletişim ortamı olarak giderek önem kazandığı günümüzde hukuk ihlallerinin sayısı da artıyor. Yahudi Soykırımı’nı meşru gösteren paylaşımlar listede üst sıralarda.

Kaynak: Yarına Bakış

memorial-510156_960_720

Almanya’da Ürün Testi Vakfı’nın (StiftungWarentest) hazırladığı bir liste, sosyal medya ortamında hakarete maruz kalanların suç duyurusunda bulundukları takdirde ne derece başarılı olabileceklerini gösteriyor.

Vakıf, Facebook’ta paylaşılan birtakım nefret söylemlerini listelemiş ve bu söylemlerin suç duyurusunda bulunulduğu takdirde cezai müeyyide açısından neye mal olacağını hesaplamış. Örneğin, ‘Merkel, toplum önünde taşlanmalı’ şeklinde bir cümle sosyal medya ortamında paylaşıldığı takdirde cezası 2000 Euro.

Yahudi Soykırımı’nı meşru gösteren paylaşımlar ise listede üst sıralarda. Buna göre örneğin ”Gaz odalarının tekrar açılmasından ve bütün soysuzların içine atılmasından yanayım” cümlesini paylaşanların ödemesi gereken miktar 4 bin 800 Euro. Yahudi Sosykırımı’nı daha net ifadelerle onaylayan ifadelerin cezası daha da yüksek.

Örneğin, ‘Yahudiler İkinci Dünya Savaşı’nda soykırıma tabi tutuldularsa bunun suçluları yine kendileri. Özellikle de Warschau gettosundakiler..’ paylaşımında bulunanların ödemesi gereken miktar 5 bin Euro.

NEFRET SÖYLEMLERİ YAYANLARIN TARTIŞMALARI ENGELLEMESİNE İZİN VERMEYİN

Ürün Testi Vakfı, bu bilgileri Facebook üzerinden de paylaşmış ve şu tavsiyede bulunmayı da ihmal etmemiş. “Nefret söylemlerini paylaşanların cesaretinizi kırmasına izin vermeyin ve tartışmalara katılın. Aydınlanmış ve ileri bir toplumun gerçekçi ve nesnel tartışmalara ihtiyacı var. Bu tartışmaların nefret yaymaktan başka bir şey bilmeyenler tarafından rehin alınmasına ve engellenmesine izin vermeyin.”

Bununla birlikte suç duyurusunda bulunurken dikkat etmek gerekiyor. Bir suç duyurusu duyurulduktan sonra geri alınamıyor. Kasıtlı olarak yanlış suç duyurusunda bulunanların da ceza ödemesi gerekiyor.

Vakıf, suç duyurusunun eyaletlere göre online olarak yapılabileceği merkezlerin internet adreslerini de paylaşmış. Bu bilgilere vakfın Facebook sayfasından ulaşmak mümkün.