Arşiv Göze Çarpanlar

İzmir’in Sinagogları: Bikur Holim Sinagogu

1724 yılında Salamon de Claves tarafından inşa edilen sinagog, bir zamanlar hastane olarak kullanıldı. Bikur Holim Havrası’nın iç dizaynı, döşeniş şekli ve süslemeleri tipik bir Osmanlı-Türk evini anımsatır.

Kaynak: Ege Meclisi

Kemeraltı’nda bulunan Bikur Holim Havrası, Hollanda asıllı İzmirli Salamon de Claves tarafından 1724 tarihinde inşa edildi. Hastaları ziyaret etmek anlamına gelen ‘Bikur Holim’, İzmir’de salgın hastalıkların yoğun olduğu dönemde hastane olarak da hizmet verdi. Yapımından yarım asır sonra bir yangında büyük zarar gören Sinagog, 1800’lü yılların sonunda Claves ailesine mensup olan, Manuel de Claves tarafından tekrar inşa ettirildi.

OSMANLI-TÜRK EVİNİ ANIMSATIR

Zamanında büyük bir bahçeye sahip olan Bikur Holim Havrası’nın tabanı mermerle kaplı olup yer yer aileler tarafından bağışlanmış eski Türk halıları ile örtülüdür. Pencereler kemerli ve aklı üstlü çift sıra olmak üzere 12 tanedir. Bu sayı, Yahudilerin 12 kabilesini temsil eder. Giriş kapısının üstünde, ancak bahçeden merdivenle çıkılabilen kadınlara ayrılmış azara yer alır ve esas havranın içine açılır. En ilginç yanı, bu bölümünün kadınların aşağıda erkekler tarafından görülmesini önlemek için Azaranın aynı Müslüman Türk evlerindeki gibi kafesli pencerelerle kapanmış olmasıdır. Bikur Holim Havrası, döşeniş şekli, süsleri, kalem işleri ve havasıyla tipik bir Osmanlı Türk evini anımsatır. Yahudilerin Osmanlıya ne kadar çok entegre olduğunun açık bir kanıtı gibidir.