Arşiv Haberler

ABD’den Türkiye’ye antisemitizm eleştirisi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Uluslararası Din Özgürlüğü Raporu’nda, Türkiye’ye kırık not verildi. Eleştiriler arasında antisemitizm ve ders kitaplarında Yahudilik ile ilgili yer alan bilgiler de vardı.

tefillin-1297848_960_720

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, ilk ve ortaokullarındaki zorunlu din eğitimi dersleri  ve Antisemitizm kaygı uyandıran konular arasında sayıldı. Raporda bu iki konuya geniş yer verildi.

“DİN DERSİ KİTAPLARI MÜSLÜMAN BAKIŞ AÇISIYLA YAZILIYOR”

“Anayasa, içeriği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış din ve ahlak eğitimi dersinin devlet ilköğretim okulları ve liselerinde verilmesini zorunlu tutmaktadır. Gayrimüslim çocuklar bu zorunluluktan muaf tutulabilmektedir, ancak bunun için ebeveyn ve öğrencilerin hangi dine mensup olduklarını belirtmeleri gerekmektedir ki, bu durum toplumsal ayrımcılığa ve öğretmen ayrımcılığına neden olabilir. Buna karşın, Alevilere muafiyet seçeneği sunulmamaktadır. 2014’te, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’de uygulanan zorunlu din eğitiminin, Alevi ve diğer ailelerin çocuklarının kendi inançlarına uygun olarak eğitim almalarını sağlama hakkını ihlal ettiğine hükmeden bir karar almıştır. Mahkeme, Türkiye’nin, öğrencilerin ebeveynlerinin dini veya felsefi inançlarını ifşa etmek zorunda kalmadan din derslerinden muaf tutulabileceği bir sistem kurması gerektiğine hükmetmiştir.
Hükümet eğitim sistemini gözden geçirdiğini ve Avrupa Mahkemesi’nin kararına yanıt olarak bir eylem planı sunmayı planladığını belirtmiş olsa da, şimdiye kadar bu kararı uygulamamıştır. Dini azınlık toplulukları, ayrıca, zorunlu derslerde kullanılan ders kitaplarının Müslüman bir bakış açısıyla yazıldığından ve diğer inançlar hakkında genelleştirilmiş ve kötüleyici bir dil kullandığından şikayet etmektedirler.

“YAHUDİLİK HAKKINDA YÜZEYSEL, SINIRLI, YANILTICI BİLGİ VAR”

“USCİRF’nin 2014 yılında Türkiye ziyareti sırasında, Eğitim Bakanlığı, USCİRF’e, dini topluluklardan gelen şikayetlerin farkında olduklarını ve ders kitaplarını gözden geçirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtmiştir. Bakanlık, gözden geçirilen ders kitaplarını USCİRF ile paylaşmıştır. USCİRF, 2015’in son aylarında, ‘Türkiye’de Zorunlu Din Eğitimi: Ders Kitaplarına Yönelik İnceleme ve Değerlendirilme’ adı altında ders kitaplarına ilişkin bir rapor yayımlamıştır. Raporda, ders kitaplarının din ve bilim, din ve akılcılık, iyi vatandaşlık, din özgürlüğü ve İslami düşüncedeki farklılıkların kaynakları ile ilgili olumlu pasajlar içerdiği belirtilmiştir. Diğer taraftan, ders kitaplarında Yahudilik, Hristiyanlık, Hinduizm ve Budizm gibi İslam dışındaki dinler hakkında yüzeysel, sınırlı ve yanıltıcı bilgilerin yer aldığı ve Ateizmin Satanizm kavramıyla ilişkilendirildiği görülmüştür.”

65-yil-sonra-acilan-istipol-sinagogu-nun-duvarina-antisemit-yazi-yazildi

Raporda antisemitizm için de özel bir başlık açıldı

“Antisemitizm: Genel olarak, Türkiye’deki Yahudiler özgür bir şekilde ibadet edebilmektedirler; Yahudi vakıfları okullar, hastaneler ve diğer kuruluşları işletmektedir; ve sinagogları gerektiğinde hükümet koruması altına alınmaktadır. Buna karşın, Türk toplumunda ve basınında antisemitizm olgusu ciddi bir kaygı teşkil etmektedir. Ayrıca, hükümet yetkililerinin Yahudi karşıtı yorumlarda bulunduklarına dair raporlar mevcuttur. 2015’te Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan rapor, 2014’ün Mayıs ve Ağustos ayları arasında Türk yazılı basınında Türkiye’deki Yahudi topluluğunu veya genel olarak Yahudileri hedef alan 130 adet nefret söylemi örneği bulmuştur. Ayrıca, Ocak 2016’da, kimliği tespit edilemeyen bazı vandallar, İstanbul’un Balat semtindeki İstipol Sinagogu’nun dış duvarına ‘Terörist İsrail, Allah var’ yazmıştır. Raporlama sürecinde Türk hükümeti, aşağıda da belirtildiği gibi, Yahudi topluluğunu alenen desteklemek için adımlar atmıştır.”