Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

İngiltere’de “Yahudi karşıtlığı” tartışması büyüyor

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nde “Yahudi karşıtlığı” tartışması büyüyor. Milletvekillerinden Naz Şah’ın ardından, eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’ın parti üyeliği de askıya alındı.

Kaynak: BBC Türkçe

Ken-Livingstone-Getty

Livingstone hakkında, ‘İşçi Partisi’nin itibarını zedelediği suçlamasıyla’ soruşturma başlatıldı.

Eski Londra Belediye Başkanı BBC‘ye yaptığı açıklamada, İşçi Partisi’nde Naz Şah dahil hiç kimsenin Yahudi karşıtlığı yapmadığını vurgulamış ve şunları söylemişti:

“Şunu da hatırlayalım: Hitler 1932’de seçimi kazandığında, o dönemki politikası ‘Yahudilerin İsrail’e taşınmaları gerektiği’ şeklindeydi. Hitler, çıldırıp sonunda 6 milyon Yahudiyi öldürmeden önce Siyonismi destekliyordu.”

‘Nazileri savunuyor’ suçlaması

Ken Livingston’a büyük tepki gösteren İşçi Partisi milletvekillerinden John Mann, eski belediye başkanını ‘Nazileri savunmakla’ suçlamıştı.

İşçi Partisi, Livingston ile BBC stüdyoları dışında sert şekilde tartışan John Mann’dan da savunma istedi.

4142f95f-0050-44f3-b696-fa8b0ff948da-2060x1236

Partinin milletvekillerinden Naz Şah’ın üyeliği ise dün, milletvekili seçilmeden önce 2014 yılında sosyal medyada paylaştığı İsrail’le ilgili yorumları nedeniyle askıya alınmıştı.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de “hakaret içeren ve kabul edilemez” olarak nitelendirdiği mesajları nedeniyle Şah’ı uyarmıştı.

İngiltere’de Yahudileri temsil eden bazı kuruluşlar ve bazı parti üyeleri Corbyn’i, ‘Yahudi karşıtlığı’ ile yeterince mücadele etmemekle suçluyor.