Arşiv Haberler

ABD raporunda “Üst Akıl” antisemitizmine eleştiri

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın geçen hafta 2015 yılına dair yayınladığı İnsan Hakları Raporu‘nda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltiliyor. Uyarıların başında ise antisemit söylemler geliyor. Örnek olaraksa “Üst Akıl” belgeseli gösteriliyor.

1

199 ülkedeki hükümetlerin insan hakları alanındaki uygulamalarını mercek altına alan raporda Türkiye’ye 74 sayfa ayrıldı.

Yetkililerin ve medyanın İsrail karşıtı yorumlarının tüm Yahudiler için genelleştirildiğinin belirtildiği raporda somut örnek olaraksa Mart ayında iktidara yakın televizyon kanalında ve web sitelerde yayınlanan “Üst Akıl” belgeseli gösterildi. Belgeselin, Türk ulusuna en büyük tehdidin, 3500 yıldır dünyayı kontrol altında tutan Yahudiler olduğu iddiasını savunduğu hatırlatıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda Türkiye’deki Yahudilerin antisemitizm nedeniyle ülkeden ayrıldıkları da belirtildi.

Hükümetin olumlu adımlar attığının da ifade edildiği raporda, Büyük Edirne Sinagogu’na yer verildi. 2011’den beri 27 Ocak’ta Holokost’un anıldığı vurgulandı.