Arşiv Haberler

Yeni yapay zekaya Hitler önlemi – Serdar Korucu

Microsoft yeni yapay zeka projesi CaptionBot için Hitler önlemi aldı. Yüklenen fotoğraflar üzerine değerlendirme yapan sistem Adolf Hitler için “Şu an pek iyi hissetmiyorum. Sonra dener misiniz?” yanıtını veriyor.

captionbot-1

Microsoft’un yapay zeka çalışmaları ile ilgili tartışma şirketin Mart ayının sonunda sosyal paylaşım Twitter üzerinden oluşturduğu TayTweets ile başlamıştı. Hesabın kısa sürede kullanıcılar nedeniyle Hitler hayranına dönüşmesi tartışma yaratmıştı.

Yapay zeka 24 saatte Hitler destekçisi oldu – Serdar Korucu

Microsoft bu nedenle yeni yapay zeka çalışması CaptionBot’ta Hitler önlemi aldı. Otomatik öğrenme yeteneğine sahip olan bu uygulamada, yüklenilen fotoğraflarda nelerin göründüğü kelimelere dökülüyor. Ancak Adolf Hitler hariç.

captionbot

Hitler’in fotoğrafının yüklenmesi üzerine CaptionBot’un yanıtı “Şu an pek iyi hissetmiyorum. Sonra dener misiniz?” oluyor. Tekrar denemeler, farklı fotoğraflar da sonucu değiştirmiyor. Sistem Hitler’i algılayabildiği sürece aynı yanıtı vermeye devam ediyor. Tek istisna ise yüzünün net seçilemediği fotoğraflar. Mesela Hitler’in Nazi selamı verdiği fotoğrafını “Emin değilim ama” deyip beyzbol sopası tutan bir adam olarak değerlendirebiliyor.

captionbot-2Sistemin bu hatalar ile ilgili de bir açıklaması var. CaptionBot’un tanıtımında yapay zekanın ağzından “Her görüntünün içeriğini anlayabilir ve onu bir insan gibi tarif edebilirim” denilse de hala öğrenme sürecinde olduğu ve hata yapabileceği de ifade ediliyor.