Arşiv Haberler

Rüyada “Yahudi görmek” ne demek? – Serdar Korucu

jewish-characters-on-the-stone-1164537

Bilen bilir… Meraklısı zaten takipçisidir… Rüya tabirleri sanal dünyanın en sık okunanları arasındadır. Yorumlanan kelimeler arasında bazıları var ki onların hiçbir zaman iyi anlamı çıkmıyor. Türkiye’deki rüya yorumu siteleri için “Yahudi görmek” gibi…

İnternetteki arama motorlarına “Rüyada Yahudi görmek” diye yazdığınızda uzun bir liste çıkıyor. Her ne kadar birbirinden farklı siteler gibi görünse de aşağı yukarı benzer yorumlar bulunuyor.

FORUMLARA GÖRE RÜYADA YAHUDİ “DÜŞMAN” DEMEK

Rüya forumlarına göre “Yahudi görmek”, “Düşmana, sihir ve hıyanet yapan, borcunu uzatan ve bahanelerle bunu ödemeyen, hilekar kimseye, Yahudi ile dünyalık muamele yaptığını ve sohbet ettiğini görmek hakkı inkar etmeye, Müslümanlığının sözden ibaret kalması” demek.

Sitelerde bu başlıkta bir de uyarı bulunuyor “Yahudi gerek genç ve gerekse yaşlı olsun, bir düşmandır” deniliyor.

“YAHUDİ KADIN” GERÇEKLEŞMEYEN VAATMİŞ

Bununla da sınırlı değil. Forumlar yapılan bu aramaları hızla ayrıntılı hale getiriyor. İlk olarak açıklanansa “Yahudi kadın görmek”. Yorumlar bu konuda net, farklı kelimelerle neredeyse her yerde aynı yorum yapılıyor. “Vaat edildiği halde bir türlü gerçekleşmeyen dünyalık”, “Bol bol vaat olunan ve meydana gelmeyen dünyalık” gibi…

“Yahudi olduğunu görmek” ise İslam dini için uyarılara neden oluyor. Kimine göre “günah işlemekte cesur davranmaya, başkasının üzerindeki hakkını inkar etmek” kimine göre ise “sapıklığa yönelip Yahudileri sever ve onların inanışlarını tasdik ile dininden uzaklaşmak” diye açıklanıyor.

Din değiştirmek bir yana forumlara göre rüyada “Yahudi ile konuşmak” bile tehlikeli: “Rüyada Yahudi ile konuşurken görmesi, o kimsenin dini görevlerini yerine getirmediğine, dinden çıkacağına yorumlanır”, “Bir Yahudi muamele veya sohbet ettiğini gören kimse, hakkı inkar eden ve hakkı yerine getirmekte lafla vakit geçiren bir kimseyi görür” denilerek uyarılar peş peşe geliyor.

01“RÜYASINDA YAHUDİ AYİNİ GÖRENİN SIHHATİ BOZULUR”

Yahudiler ile dini tanımlamalar yan yana geldiğinde yorumlar daha da sertleşiyor. Mesela forumlara göre Yahudilerin ibadet etmesi sıkıntıları beraberinde getiriyor. Tıpkı 53 yaşında Adıyaman’dan soran Kösem T.’ye verilen cevaptaki gibi: “Rüyada Yahudi Ayini Görmek, Aynı zamanda karışık bir sıkıntıyla yüzleşileceğine, iş kaynaklı huzursuzluğa, sıhhatin kötüleşeceğine, hoşgörüsüz bir yabancıya, mesuliyetten ötürü rahatsız olmaya yorulur”

“Rüyada sinagog görmek” de forumlarda en çok okunanlardan: “Yahudilerin mabedi olan havra yahut sinagogu görmek, işleri sinsi bir planla düzenlemeye, korkaklıkla birlikte bencilliğe, ihanet ve nankörlüğe, boş ve anlamsız gurura, kendini Yahudi mabedinde görmek onların mezhebinde olmaya, onların kontrolündeki dernek ve örgütlere mensubiyete delalet eder.”

Bu tabirlere göre rüyada “Yahudi görme”nin iyi yorumlanabilmesi için tek bir şart var, o da rüya sırasında sıkıntı duymak. Ancak o zaman ferahlığa eriliyor: “Arkasında beyaz elbiseler bulunduğu halde kendisine “Ey Yahudi!”, diye hitapla seslenildiğini ve bundan üzüntü duyduğunu gören sıkıntıda olup, feraha çıkmasını bekler.”

Rüya tabirleri içindeki bu olumsuz yorumlar sadece Yahudiler’e özgü değil. Hristiyan, Rum, Ermeni, Süryani ya da kilise gibi aramalarda da çıkan sonuçlar yukarıdaki örnekleri aratmıyor.