Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

“Associated Press, Hitler propagandası yaptı” iddiası

ABD’li haber ajansı AP, Nazi dönemi Almanya’sında Hitler propagandası yapmakla suçlanıyor. 1941’e dek Almanya’da yayın yapan tek dış ajans olan AP’nin, bu imtiyaz karşılığında özel bir anlaşmaya imza attığı belirtiliyor.

Kaynak: Milliyet

associated-press-cooperated-with-adolf-hitlers-nazi-regime-5bc572e7

New York merkezli The Associated Press (AP) haber ajansının Hitler rejimiyle resmi işbirliği yaptığı ve bu kapsamda ABD gazetelerine propaganda şefi Joseph Goebbels tarafından üretilen materyallerin sağlandığı ifade edildi. İngiliz The Guardian gazetesinin ‘Studies in Contemporary History’ (Modern Tarih Çalışmaları) dergisinde yayımlanan ve tarihçi Harriet Scharnberg imzalı çalışmaya dayandırdığı habere göre, AP ile 1933’te iktidara gelen Nazi partisi karşılıklı çıkar sağlayan bir işbirliği içindeydi.

Hitler’in fotoğrafçısı

1935’te The Guardian, ABD merkezli Keystone ve Wide World Photos gibi ajanslar, Almanya’daki bürolarını kapatmaya zorlanırken, AP, ABD’nin Almanya’ya girdiği 1944’e kadar çalışmalarına devam etti. Bu dönemde, Almanya’da yayın yapabilen tek batı merkezli haber ajansı olan AP, imzaladığı anlaşmayla Nazi rejimini içeride ya da dışarıda zayıflatacak materyalleri yayınlamayacağını taahhüt etti. Anlaşma gereği Nazi partisinin propaganda bölümü ile çalışmak zorunda olan AP, Hitler tarafından seçilen bir fotoğrafçıyı da bünyesine kattı. AP’nin 1930’larda Almanya’da çalıştırdığı dört fotomuhabirden biri olan Franz Roth, SS paramiliter biriminin propoganda bölümünün üyesiydi.

Sovyetler’e odaklandı

AP, fotoğraf arşivini Nazi propagandaları için açarken, ajansın Berlin temsilcisi Louis Lochner da 1939’da Pulitzer ödülü kazandı. Almanya’da bulunan Halle’s Martin Luther Üniversitesi’nde çalışan Scharnberg, AP işbirliği sayesinde Hitler rejiminin ‘büyük bir yıkım getiren savaşı geleneksel bir savaş gibi resmedebildiğini’ ifade ederken, bu duruma örnek olarak Ukranya’daki Lviv hapishanesinde Roth’un çektiği pozları örnek gösterdi.

Hitler’in şahsi emri ile AP tarafından Amerikan kamuoyuna sunulan fotoğraflar, öldürülen binlerce Yahudi cesedini göstermeyip, Sovyetler’in işlediği ‘vahşi’ suçları aktarıyordu. Çalışmanın yayımlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan AP ise, Nazi hükümeti ile işbirliği yaptığı iddialarını redderek, baskı altında yaptıkları haberlerle ‘Nazi tehditini’ tüm dünyaya duyurmayı başardıklarını ifade etti. AP, Scharnberg’in makalesinin yayımlanmasının ardından ise internet sitesindeki Roth’a ait fotoğrafları kaldırdı.

‘Karmaşık ilişkileri bitmedi’

Mayıs ayında 170’inci yılını kutlayacak olan AP hakkında ortaya atılan iddiaların ardından ise, ajansın hâlâ totaliter rejimlerle benzer bir ilişki içinde olabileceği endişesi ortaya çıktı. The Guardian’da çıkan haberde, basın özgürlükleri konusunda dünyanın en kötü ikinci ülkesi olan Kuzey Kore’de ofis açan ilk batı merkezli haber ajansı olduğu belirtilen AP’nin Kasım 2014’te Kuzey Kore’nin Sony Entertainment’ı hacklediği iddiasına ve Güney Hwanghae’de yaşanan kıtlık haberlerine yer vermediği hatırlatıldı. Guardian’a konuşan AP’nin eski Kuzey Kore büro şefi Jean Lee, AP’nin büro açmak için bir anlaşma imzaladığını ve rejimin yabancı basını kontrol altında tutacak geniş bir hareket sahasına sahip olduğunu ifade etti.