Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

İzak Rabin’in son anları beyaz perdede

İsrailli yönetmen Amos Gitai son filmi “Rabin: The Last Day”de (Rabin: Son Gün) Ortadoğu’da barış çabalarına odaklanıyor. Film dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin’in 1995’te fanatik bir Yahudi tarafından öldürülmesini anlatıyor.

Kaynak: Bahtiyar Küçük / Euronews

Cenevre’deki Uluslararası Film Festivali ve İnsan Hakları Forumu’na katılan yönetmen, Euronews’ün sorularını cevapladı: “İzak Rabin suikasti barış müzakerelerini kesti. Bugüne kadar da sıkışıp kaldık. Bilirsiniz bazen sinema sadece sinema değildir, o aynı zamanda gerçekliğin bir tezahürüdür. Eğer hafızalarımızı tazelersek, belki bugün yaşadığımız büyük düşmanlık dönemini ortadan kaldırma adına bir şeyler yapmamızın önü açılır.”

Rabin, Oslo Barışı’na imza attıktan sonra 1994’te Yaser Arafat ve Şimon Peres ile birlikte Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

Amos Gitai filminin tek amacının barış olduğunu söylüyor:“Film, insanları diğerlerine saygı göstermeye, sadece kendi doğrularına, inançlarına saplanıp kalmamaya çağırıyor. Bu sadece tek taraflılık olur. Uzlaşı için diğerlerini anlamanız gerekiyor. İşte benim filmimde anlattığım gerçeklik de bu.”