Avlaremoz Dosya Kültür Sanat

80 yıl önce bugün: Naziler Rhineland’a girdi

80 yıl önce bugün 7 Mart 1936’da Adolf Hitler, Versay Anlaşması gereği askerden arındırılmış Rhineland bölgesini işgal emri verdi. Bu işgal aşırı milliyetçilerin duygularını ateşleyen ve ortalama seçmenin Nazi ideolojisinin radikal ilkelerini çoğunlukla gözden kaçırmasına yol açan gelişmelerdendi.

Kaynak: USHMM

nazi1919 Versay Antlaşması’nın hükümleri, (I. Dünya Savaşı’nda yenilen) Almanya’nın Batı Almanya’daki Fransız, Belçika ve Hollanda sınırında yer alan askerden arındırılmış Rhineland bölgesine asker konuşlandırmasını yasaklamıştı. Antlaşma—Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere—Müttefik birliklerin bölgeyi işgal etmesini öngörüyordu. Antlaşmayı açıkça ihlal eden Hitler, 7 Mart 1936’da Alman birliklerine bölgeyi yeniden işgal etme emri verdi. Hitler, batılı güçlerin müdahale etmeyeceğini varsayıyordu. İngiltere ve Fransa olayı kınadı. Ancak iki ülke de antlaşmayı uygulamak için müdahale etmedi. Bu sahne, Alman birliklerin Rhineland’a girişini göstermektedir.

UCLA Film and Television Archive

Görüntünün Türkçe metni:

Askerden arındırılmış bölgenin başladığı noktada, heybetli Köln katedralinin gölgesinde Alman birlikler yürüyor. Erkekler ve silahlar kente giriyor. 17 yıldır ilk defa kentin sokaklarında askerlerin ayak sesleri duyuluyor. Hitler’in cesur darbesinin muhtemel sonuçlarını hiç düşünmeyen genç yaşlı herkes, askerleri selamlıyor. Herkes neşeli. Yaşanan mutlulukla, savaşın korkunçlukları ne kadar çabuk unutuldu. Rhine nehri kıyısındaki Koblenz bir zamanlar Sam Amca’nın birlikleri tarafından işgal edildi. Şimdi ise Nazi askerler nöbet tutuyor.