Arşiv Makaleler

Hayri Çavuş’un Not Defteri: Türkiye’de antisemitizm yoktur! (Kitapçılar hariç)

Hayri Çavuş buralarda yaşar. Gözlem yapar, bazen gözlemlerini not alır. Bazen de notlarını buraya aktarır.

Hani başlıkta not alır, notlarını buraya aktarır diyor ya, bu sefer gerçekten not aldım sizin için. Aşağıda.

Her şey, gördüğüm bir tweet ile başladı. Buna göre Migros ve Real mağazalarının raflarından Adolf Hitler’in kendi ağzından Nazizm övgüsü olan o meşum Kavgam adlı paçavrası satılır olmuş. Sonra Şalom gazetesinde küçük bir haber yayınlandı. Üç cümlelik haberde, “Türk Yahudi toplumu sosyal medya kanalıyla büyük tepki verdi.“ deniliyordu. Türk Yahudi toplumunun nicel büyüklüğü, buna bağlı olarak sosyal medya kullanıcısı üyelerinin kaç kişi olduğu bir kenara, bir tepki verildi doğal olarak. Seslerinin yettiğince itirazlarını yazıp çizdiler.

Bu satırları yazdığım sırada Şalom haberinde yer alan Migros Sanal Market ekran görüntüsü artık değişmişti. Hitler’in Kavgam kitabı Migros Sanal Market sitesinde çevrim içi olarak 20 TL ye satılırken, birden bire stoklarda bulunamaz olmuştu.

sanal market kavgam yok

Migros’un yüzlerce mağazasını gezip o kitap rafta var mı yok mu araştırmak mümkün olamayacağına göre, Sanal Market sitesinden kaldırılmış olmasını iyi haber sayalım. Tabii bunu sessiz sedasız bir özür bile dilemeden yapmış olmaları da onların 5 M boyundaki ayıpları olarak kaldı.

Hikâye bitti mi? Tabii ki hayır. Kavgam’ın Türkçe baskılarının tüm kitapçılarda mebzul miktarda bulunduğu bilinir. Sizin için kitapçı kitapçı gezemedim ama İnternet’te kısa bir arama yaptım. Büyük perakendeci konumundaki kitapçıların sitelerinde ne durum var birlikte bakalım.

DR screen shot

İlk durağımız D&R web sitesi.

“Kavgam” kelimesi ile arama yaptığımızda karşımıza altı kitap ve bir DVD çıkıyor. Fiyatları 22 TL ile 9,42 TL arasında, tümü özel indirimli, alıcı için fırsat niteliğinde. Bu sayıya pazarlamada farklılaştırma denilen yöntemle “Kavgam ve Hitler” ve “Adolf’un Kavgası” gibi cin fikirli başlıklar verilmiş baskıları dâhil değil. Kitap, dr.com.tr için “Politika Araştırma/Politika” kategorisinde yer alıyor. Bu sınıflandırmanın doğruluğunu hemen kitaplardan birinin sitedeki tanıtımından teyit (!) edebiliyoruz zaten:

“Bütün dünyayı sarmış olan Marksizm ve Yahudi Emperyalizm tehlikelerini tespit ederek Milliyetçiliğin, bu tek vücutlu, fakat iki başlı düşmanına en büyük darbeyi indiren ideolojik bir eserdir.  “

Dil ve imlasının günahı yayıncısının boynuna, ben kopyalayıp yapıştırdım sadece.

idefix ScreenShot

 

 Yine alanında ülkenin en büyüklerinden biri sayılabilecek idefix.com’a geçelim.

Aramamızı aynı anahtar kelimeler ile yapıyoruz. idefix.com bize beş farklı baskı ile hizmete hazır ve nazır. 10,22 TL den başlayan fiyatlarla istediğin seç al, sudan ucuz. idefix.com, nedense stoku tükenmiş satışta olmayan basımlarını da bize söylüyor sitesinden. Sanki alıcıyı sadece beş seçenekle karşılamanın özrünü diler gibi. “Bunlardan başka 12 adet baskısını da satıp bitirdik, yanlış anlaşılmasın faşizme hizmetimizde kusur yoktur!” mesajını gayet iyi aldım ben.

Bir de müşteriye ne açıkladıklarına bakalım, yine sattıkları baskılardan birinin tanıtım bülteninden : “Bir devleti ve devletin yapması gerekenleri, vatandaşlık, ırkların üstünlüğü, Hitler’in günlük meselelere bakışı, onları değerlendirişi ve bu meselelerden kendine dersler çıkarması, kalabalıkların ne işe yaradığı, diğer İnsanların, daha doğrusu kendi ırkından olmayanların ne olduğunu kendi yazdıklarından okumak insanı en çok etkileyen tarafıdır.

Herhalde tahmin edebiliyorsunuzdur: maruz kaldığım kötülük dozu nedeniyle bittim tükendim, nefes alamıyorum. Son bir gayret ile tek bir kitapçıya daha gideceğim.

kitapyurdu ScreenShot

Son durağımız kitapyurdu.com

Bu sitede ilginç sürprizler varmış! Elektronik ticaret ile ilgili olanlar bilirler, internet dükkânlarının farklı bir işleyişi vardır. Genelde sattıkları ürünler için tedarikçilerle anlaşmalar yaparlar ama ürünleri depolamazlar. Ancak müşteri satın almak istediği zaman tedarikçiye sipariş geçilir. Bu basit al gülüm ver gülüm döngüsü sayesinde stok maliyetlerinden kurtulurlar. İlk yatırım maliyetini bu kadar aşağıya çekince de normal bir dükkâna kıyasla -en azından başlangıçta- çok ciddi bir avantaja sahip olurlar. Daha sonradan çok satan ürünleri stoklarına almaya başlarlar, yani yatırım yaparlar.

kitapyurdu.com un, Kavgam’ın bazı baskıları için bize aynı gün kargo müjdesi var.

Sürprizler bununla da sınırlı değil. Hitler’in bu “eserine” bu siteden % 40 a varan indirimlerle sahip olmak mümkün.

İkinci ilginçlik ise, 4,17 TL den başlayan fiyatlarla, her bir baskıdan kaçar adet sattıklarını da okuyucunun bilgisine sunmalarıydı. Sanki “ Bu dünyadaki tek kötü siz değilsiniz bakın başkaları da var!” dercesine.

İçimdeki muhasebeciye engel olamadım, hemencecik bir hesap cetveli çiziktiriverdim.

for a few liras more

Kitapyurdu.com sitesi bu işten tamı tamına on üç bin dokuz yüz doksan dört Lira, seksen bir Kuruş ciro elde etmiş. Aferin! Hani insanın bu parayı ben size nakden ve defaten vereyim de hiç bu işe girmeyeydiniz diyesi geliyor. Ama iş işten geçmiş tabii.

Burada, ”kitap yasaklanır mıymış, fikir özgürlüğü var sonuçta, düşünce suçu kaçıncı yüzyılda kaldı yaa?” diye sorabilecek okurlarımız da olabilir. Nazizm’in ne olduğu, nelere yol açtığı, bunun ceremesini çekmiş demokrasilerde neden aklına esenin “ben Nazi’yim işte, var mı dahası!” diyemediği de, başka bir yazımızın konusu olur o zaman. O güne kadar, adını artık anmak istemediğim o kitabın Almanya’da hangi koşullarla basılabildiğine de bir bakılabilir.

Ben bittim demiştim ya, bu yazı da burada bitsin artık. Bu işten para kazanan herkese, annemin en sağlam bedduasını gönderiyorum: Hastane paranız olsun!

Hayri Çavuş

1 comment on “Hayri Çavuş’un Not Defteri: Türkiye’de antisemitizm yoktur! (Kitapçılar hariç)

  1. […] kişinin yazdığı kitap, ülkemizde her daim çok satanlar listesinde bulunuyor. Her yerde bulmak mümkün, süpermarket raflarında bile. Geçen yıl yaptığım kısa […]

Comments are closed.