Arşiv Haberler

‘Soy kodu’ uygulaması kalktı mı?

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, ‘soy kodu’ uygulamasının kaldırıldığının kendisine söylendiğini açıkladı. ‘Soy kodu’ uygulaması ile Lozan’da azınlık statüsü tanınan Rumlara 1, Ermenilere 2, Yahudilere de 3 kodu verilmişti.

fft2mm3051119

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın “Nüfusta vatandaşlara soy kodu verildiği, Ermenilerin soy kodunun ‘2’ numara olduğu doğru mu?” sorusunu İçişleri Bakanı Efkan Ala doğrulayarak “Herkesin kodu var.” demişti. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Garo Paylan, “Soy kodunun kalktığını nüfus işleri müdürünüz bana şifahen söyledi, teşekkür ederim.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun 50’inci birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine devam ediliyor. Program uyarınca 5. turda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurum-kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

“EŞEK OLANA SEMER VURAN ÇOK OLUR”

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bütçenin bir ülkenin vicdanı olduğunu ve burada aslında vicdanın görüşüldüğünü ifade etti. Türkiye tarihinde ve bölge tarihinde defalarca bu karanlık dehlizlere girilip çıkıldığını dile getiren Paylan, “Her seferinde bölge halkları acılar çektiler ama muktedirler hep parmağıyla işaret ettiler: ‘Hain var içeride, iç mihrak var, dış mihrak var, üzerimizde oyunlar oynanıyor.’ Vallahi, sözüm Meclisten dışarı; dedemin lafıydı diye söylüyorum: ‘Eşek olana semer vuran çok olur.’ Biz hata yaparsak, biz iç barışımızı tesis edemezsek, biz kardeşlik hukukunu, bir arada yaşama hukukunu tesis edemezsek içeride de dışarıda da tıpkı Suriye’de olduğu gibi.” diye konuştu.

Güvenlik güçleri tarafından gönderildiği iddia edilen “Seni seviyoruz uzun adam.” yazılı mesajın fotoğrafını gösteren Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu mesaja karşılık “Ya, ben çok duygulandım.” dediğini aktardı. Kendisine de güvenlik güçlerinin bir mesaj gönderdiğini dile getiren Paylan, şöyle devam etti:

“Markar Eseyan’a da veya Selina Doğan’a da bir mesaj göndermişler; şöyle bir mesaj göndermişler: PÖH, JÖH diyerek ‘Ermeni piçleri’ diye bir mesaj göndermişler. Ben de çok duygulandım Sayın Bakanım! Yani nasıl bir eğitimden geçiriyoruz ki, Ermeni olmanın -bir halk olduğunu- ve her kimliğin bir onur olduğunu ve benim de kendi kimliğimi onurla taşımaya çalıştığımı ama maalesef, yüz yıldır, halkımın başına gelen büyük felaketten sonra yalnızca ve yalnızca bir küfür olarak bununla karşılaştığımı her ortamda ve maalesef, ülkemin güvenlik güçlerinin kötü olarak gördükleri her şeyde ‘Ermeni’ diye bir yafta ortaya koyabildiğini ortaya koyuyoruz.”

“SOY KODUNUN KALKTIĞI ŞİFAHEN SÖYLENDİ”

Paylan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bingöl’de yaptığı konuşmada “Efendim, Birinci Dünya Savaşı’nda da Ermeni çeteleri Ruslarla iş birliği yapmıştı.” açıklamasını da eleştirdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya dönerek Paylan, “Sayın Bakan, son olarak soy kodunun kalktığını nüfus işleri müdürünüz bana şifahen söyledi, teşekkür ederim. Siz de lütfen, bu yönde beyan kullanın. Bakın, bu devlet buradaki mütedeyyinleri de, buradaki Alevileri ve solcuları da, buradaki bütün halklar temsilcilerini ve solcuları da, buradaki milliyetçileri de hep fişledi. Burada tarihî boyunca fişlenmemiş kimse yoktur herhâlde. Ama artık bu fişlemeler bitti mi?” dedi.

Bakan Ala ise “Onlar fişliyor, biz kaldırıyoruz.” karşılığını verdi. Daha sonra Paylan, “Soyumuza göre, sopumuza göre, ırkımıza göre, mezhebimize göre fişlemeler kalktı mı? Bunlar devletin dehlizlerinde var mı yok mu, lütfen bir cevabını verin.” şeklinde konuştu.

fft16_mf1575569