Arşiv Haberler

Hollanda’da tehdit edilen Müslümanlara Yahudilerden destek

160228143249_mosque_624x351_bbc_nocredit

Kaynak: bbc.com ve dutchnews.nl

Hollanda’da çok sayıda camiye gönderilen ve üzerinde Nazi rejiminin simgesi gamalı haçların yer aldığı tehdit mektuplarına, Yahudi toplumu tepki gösterdi. Mektuplar, Yahudilerin Hollanda’dan sürgün edilmesini protesto eden grevin 75. yıl dönümünün anıldığı günde camilere yollandı.

Müslümanlarla dayanışma içinde olduklarını belirten Hollanda İlerici Yahudiler Birliği, tehdit mektuplarını “kabul edilemez” diye değerlendirdi.

Hollanda’da Rotterdam, Utrecht ve Nijmegen başta olmak üzere bir çok kentteki camiye hafta içinde eş zamanlı olarak tehdit mektupları gönderildi.

Sosyal medyada geniş yankı bulan mektupta, gamalı haç İle Hitler Almanyası’nın sembolü olan kartal figürü yer alıyor.

Tehdit mektubunda, “…Yakında önemli bir ziyaretçiniz olacak. İslam sahte bir dindir” ifadesine yer veriliyor.

Hollanda Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, Twitter aracılığıyla, camilere yönelik tehdide tepki gösterdi.

Nazi çağrışımlı mektupları “utanç verici” olarak değerlendiren Başbakan Yardımcısı, hoş görüsüzlüğe asla izin verilmeyeceğini belirterek, faillerin kısa sürede bulunmasını istedi.

Müslümanlara en güçlü destek, Hollanda İlerici Yahudiler Birliği’nden geldi. Yahudi örgütü, tehdit mektuplarının, Müslüman toplumu için “incitici” olduğunu vurguladı.

CcEO1YwW8AEdUH6

Müslümanlarla dayanışma duygularının dile getirildiği açıklamada, “Böyle bir şeyin nereye varacağını en iyi Yahudiler bilir. Müslümanların yanındayız. Bu bize bir kez daha gösterdi ki, Yahudiler ve Müslümanlar olarak birimize ihtiyacımız var” dendi.

Birlik, Hollanda’da 10 ilerici Yahudi kuruluşunun bir araya gelmesi ile 1931 yılında kuruldu.

Hollanda Camiler Konseyi (RMMN) de, tehdit mektuplarına tepki göstererek, camiler için daha etkin koruma talebinde bulundu.

İşçi Partisi Milletvekili Ahmed Marcouch da, hazırladığı soru önergesiyle camilere yönelik tehdit mektubunu parlamento gündemine taşıdı.