Arşiv Haberler

Treblinka imha kampından kurtulan son kişi Samuel Willenberg vefat etti

Samuel_Willenberg_Treblinka_2_sierpnia_2013_01b
Samuel Willenberg, Nazi Almanyası’nın Polonya’da kurduğu Treblinka ölüm kampından kurtulanlar arasında yaşayan tek kişiydi. 93 yaşında İsrail’de hayatını kaybetti.

Willenberg, kamptan kurtulabilen 67 kişiden birisiydi, gerçekleşen isyanda Nazilerin yaylım ateşinden ceset yığınlarına tırmanarak kamptan kaçabilmişti.

2013 yılında, kamptan kurtuluşunun 70. yılında Treblinka’ya geri dönmüştü.

Yaklaşık 870 bin insan Treblinka’daki gaz odalarında öldürülmüştü, Auschwitz’den sonra en kitlesel katliamın yaşandığı yerdi Treblinka. Willenberg ömrünü, dünyanın Treblinka’da yaşananları unutmamasına adamıştı.

1942 yılının Ekim ayında, 19 yaşındayken, 6000 Yahudi’yle birlikte Opatow gettosundan yola çıkarak trenle kampa ulaşmıştı. Kâfileye, burasının bir transit kamp olduğu, diğer kampa ulaşmadan evvel soyunup yıkanmaları gerektiği söylenmişti. Oysa bu banyo odaları aslında gaz odasıydı. Willenberg, tuğla ustasıydı, ağır işler yapmakla görevlendirilmişti, bu sayede erken bir ölümden kaçabildi. Görevi gaz odalarına gönderilen insanlardan kalanları ayıklamaktı.

İki kız kardeşi kampta öldürülen Willenberg, savaştan sonra İsrail’e göçtü ve bilirkişi olarak çalışmaya başladı. “İki hayat yaşadım ben, birisi şimdi ve burada, diğeri ise orada ne olduysa. Asla peşimi bırakmadı. Kafamın bir köşesinde kaldı hep. Ben nereye gidersem peşimden geldi.” diye anlatıyordu hayatını.

Treblinka gardiyanlarının büyük bir çoğunluğu işlediği suçlardan ötürü hiçbir zaman yargılanmadı. Treblinka kumandanı Franz Stangl, Batı Almanya’nın Düsseldorf kentinde 1970 yılındaki yargılamada müebbet hapis cezası aldı. Bugün, imha kampından geriye hiçbir şey kalmadı, katledilen Yahudi erkek, kadın ve çocukların küllerinden başka.