Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Nazi rejiminden kaçıp Türkiye’de mülteci olmak

Almanya’da Nazi döneminde Yahudi olduğu için Türkiye’ye sığınan Berlin’in savaş sonrası ilk Belediye Başkanı Ernst Reuter’in oğlu ve Mercedes otomobil devinin eski yönetim kurulu Başkanı Edzard Reuter, ‘Eingemischt! – Zwischenrufe eines älteren Herrn’ (Harmanlanmış! Yaşlı Bir Adamın Laf Atması) kitabını çıkarttı.

COV_REUTER_EINGEMISCHT_L

Kaynak: Hürriyet

Kitabının tanıtımında konuşan Edzard Reuter, ‘Sizin Türkiye’de mülteci olarak yaşadıklarınız ile bugün Almanya’da mültecilerin yaşadıklarını karşılaştır mısınız’ sorusuna; “Karşılaştırılamaz bile. Babam Türkiye’de hemen iş buldu. Ben eğitim almaya başladım. Şimdi ile karşılaştırılamaz. Türkiye’de misafirperverlikle karşılandık. Topluma katıldık. Hoşgörü vardı. Biz mülteciyken Türkiye tüm misafirperverliğiyle bizi ağırladı. Türkiye’nin o dönem mültecilere gösterdiği ilgi, bugün Almanya’dakiyle kıyaslanamayacak kadar iyiydi. Tabi şartlar da farklıydı” dedi.

“MÜLTECİLER DERİN DUYGULAR TAŞIR”

Reuter, “Mülteciler derin duygular taşır. Vatanından ayrılmak psikolojik olarak derinden etkiler. Gittiğin ülkeden çabucak vatanına dönmek istersin. Yabancılık duygusu çok büyük. Ben Türkiye’de normal çocuk olarak büyüdüm. Benim için Türkiye ikinci vatanımdı. Ancak annem ve babam için öyle değildi” dedi.

Reuter, Almanya’da değişen siyasi atmosfer ile ilgili ise; NPD ile diğer milliyetçi partilerden çok Almanya için Alternatif Partisi’ni (AfD) tehlikeli bulduğunu belirterek, “Sinsice çalışıyorlar. AfD çok tehlikeli” dedi.

EDZARD REUTER
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Berlin’in ilk Belediye Başkanı olan Ernst Reuter’in oğlu Edzard Reuter, ailesiyle birlikte henüz yedi yaşındayken 1935 yılında Türkiye’ye sığındı. 1946 yılına kadar Ankara’da yaşayan Reuter Ailesi, 1946 yılında savaşın sona ermesiyle ülkesine geri döndü. Reuter, 1987 yılından 1995 yılına kadar Almanların dünya otomobil devi Mercedes’in yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Reuter, yeni kitabında siyasetçilere tavsiyede bulunuyor.