Yüzleşme Derneği, 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü vesilesiyle 20 Şubat 2016 Cumartesi günü anlamlı bir etkinlik düzenliyor.

12710708_943467119040944_6466114902450332174_o

“İki Dil, Bir Film, Bir Kitap” başlıklı etkinlikte Rita Ender’in yapımcılığını üstlendiği Yahudi İspanyolcası üzerine belgeseli “Las Ultimas Palavras” gösterilecek. Ender filmin hikayesini anlatacak. Yazar Alev Karaduman da “Anlıyorum Ama Konuşamıyorum” kitabındaki Kürt gençlerinin hikayelerini paylaşacak.

Saat 15.00-17.00 saatleri arasında Taksim Hill Oteli toplantı salonunda gerçekleştirilecek etkinliğin moderatörlüğünü ise araştırmacı-antropolog Işıl Demirel yapacak.

Yüzleşme Derneği’nin etkinliği herkese açık ve ücretsiz olacak.

ultimaspalavras

Las Ultimas Palavras

“Las Ultimas Palavras” / “Son Sözcükler” belgeseli 25-35 yaşları arasındaki 19 Türkiyeli Yahudi gencin Yahudi İspanyolcası dilinde bildikleri sözcüklerle başlıyor. Belgeselde; şarkıları ve yemekleri ile hala var olan bir dilin nasıl öldüğü tartışılıyor.

Öğrenilemeyen ana dil, dilin hayatlardaki ve hatıralardaki yeri ile Yahudi kimliği ve aidiyetler gençlerin gözünden belgeselde yer alıyor.

Senaryosunu Rita Ender’in yazdığı, kamera çekimlerini Yorgos Demir’in gerçekleştirdiği “Las Ultimas Palavras” / “Son Sözcükler” belgeselinin prömiyeri 10 Temmuz 2015’te Paris’te “Troisième Université d’été Judéo-Espagnole” etkinliğinde yapılmış, prömiyerinin ardından Türkiye gösterimi 13 Ağustos 2015’te gerçekleştirilmişti.

Sivil Düşün AB Programı’nın desteği ile hazırlanan belgesel, Adalar Belediyesi’nin katkılarıyla Büyükada’da Lale Sineması’nda gösterilmişti.

2203 ANLIYORUMKONUS.indd

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum

Alev Karaduman’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan “Anlıyorum Ama Konuşamıyorum” kitabı “Batı”da, büyükşehir ortamında büyüyen Kürt gençlerin kimliklerini keşfetme hikâyelerinden oluşuyor… Kâh “Türkler” tarafından, kâh “gerçek Kürtler” tarafından yadırganarak… Kendilerini türlü türlü eksikli hissedip, bir yandan da her şeye eleştirel bakarak… Kâh hüzünlü, kâh eğlenceli, kâh içine kapanmaya iten, öfkelendiren, kâh öğretici, olgunlaştırıcı bir kendini bulma tecrübesi… Karaduman, birçok hikâyeyi, gözlemlerine ve kendi arayışına katarak, heyecanla, hevesle anlatıyor.