Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Soykırımdan kurtulan Yahudi mülteciler üzerine

2. Dünya Savaşı’nda çoğu toplama kamplarından kurtarılan Avrupalı Yahudiler 1946’da mülteci olarak İsveç’in Malmö kentine getirilmişti. Bu süreç 2015 yılında İsveçli yönetmen Magnus Gertten tarafından bir belgesele dönüştürüldü: Every Face Has A Name (Her Yüzün Bir Adı Var)

 

Kaynak: BBC Türkçe

İsveçli yönetmen Magnus Gertten “Kendi deneyimlerimiz dışındaki bir durumla bağlantı kurmanın zorluğunu neden şaşırtıcı buluyoruz ki?” diye soruyor. Gertten, Every Face Has A Name (Her Yüzün Bir Adı Var) adlı belgesel filmde 1946’da İsveç’in Malmö kentine gelen mültecileri gösteren eski filmlerden yararlanmıştı. Bu insanların çoğu toplama kamplarından kurtarılmış ve savaş sonrası İsveç’te işgücü açığını kapatmak üzere ülkeye getirilmişti.

Gertten filmle ilgili olarak şunları söylüyor:

“Paris’teki korkunç cinayetleri Beyrut’ta yaşananlardan daha fazla önemsemekle eleştiriliyoruz. Ama çoğumuz açısından bağlantı kurma sorunu var. Batılı birçok insan Beyrut’a değil ama Paris’e gitmiştir. Empati kurmak için anlamak gerekir. İşte bu nedenle eskiden gelmiş bütün bu insanların adlarını ve hikayelerini öğrenmem gerektiğini düşündüm. Aksi halde bir isimsizler denizinde yüzüyor olacağız.”