Arşiv Haberler

Soykırımı dans ederek anlattı

Euronews – Almanya’da İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan dram, Uluslararası Dünya Soykırım Günü öncesi çeşitli etkinliklerle anılmaya başlandı. 90 yaşındaki Yahudi Eva Fahidi, Auschwitz kampında 2 yıl boyunca yaşadıklarını sahneye taşıdı.

Macaristan’ın Debrecen kentinde yaşıyordu. Tüm ailesiyle beraber Auschwitz-Birkenau kampına götürüldü. Ancak ailesinden kurtulan olmadı. Eva yaşadığı kötü anıları 2004 yılında çıkartığı kitabında anlattı.

Macar asıllı kadın, soykırımı dans ederek anlatmaya çalıştığını söyledi:

Torunum sahne gösterisine geldi, adeta kendinden geçmişti. Çok duygulandı. Şunu anlatmaya çalıştım: Sadece konuşarak ulaşamadığımız bir kesim bulunuyor. Dansla, mimik ve el hareketleriyle kendinizi ifade edebilirsiniz. Ben bu şekilde onlara ulaştım.

Bu yıl uluslararası Auschwitz komitesi sanatsal bir mesaj vermeye odaklandı. Hayatta kalanlar artistik farkındalık yaratarak o dönemde yaşananları sahneye taşıdı. Nazi Almanya’sı dönemindeki vahşet sanatla çok sayıda kişiye ulaştı.

Korkulardan sıyrılmış bu dans, muazzam bir yaşam isteği ve empatiye dönüştü. Göçmen krizi gibi bir çok siyasi krizle boğuşan ve cesaretini kaybedenler için bir umut ışığı olduk .”

Eva Fahidi kampa götürüldüğünde 18 yaşındaydı. Hatıralarında kampın doktoru olan Josef Mengele’nin bir parmak işaretiyle kaderlerine karar verdiğini anlatıyor: Sağa doğru gidenler zorla çalıştırılıyor, sola gidenlerse gaz odalarına sürükleniyordu. Benim sağa gitmem istendi” sözleriyle yaşadıklarını anlatıyor.

Koreografiyi hayata geçirmek için Budapeşte’den Réka Szabó‘nun “Belirtiler” isimli dans grubundan yardım alındı.

Sonuç beklentilerimin de ötesinde. bu kadar duygu seline kapılacağımı düşünmüyordum. Havai fişek gösterisi olarak adlandıralım. Bu kadar az bir jestlerle ne kadar çok şey ifade edebildiğimizi görmek çok şaşırttı. Olumlu bir şaşkınlık bu .”

Çok harika bir akşam oldu. Eva o kadar güçlü bir kadın ki anlatılamaz. Acı ve kötü anılara rağmen pozitif kalmayı başarıyor. Gerçekten inanılmaz .”

Ausschwitz kampından kurtulmayı başaran 90 yaşındaki Eva Fahidi ile devam edecek “Deniz Lavantası” adlı gösterisi Almanya’da çok sayıda kentin yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde de izleyiciyle buluşacak.