Holokost’u yaşamış, 112 yıllık bir ömür

yisrael kristal

112 yaşındaki Yisrael Kristal yaşamını İsrail’in Hayfa şehrinde sürdürüyor. Kristal, 112 yaşında yaşamını yitiren Japon Yasaturo’dan sonra, dünyanın bilinen en yaşlı insanı sıfatını elinde bulunduruyor.

Kristal, Dünya’nın en yaşlı insanı olduğunu ise torunu Oren’in geçtiğimiz hafta Gerontology Research Group’tan aldığı mail ile öğrenmiş bulunuyor. Gerontology Research Group, dünyadaki en yaşlı insanları bularak, insan vücudunun yaşlanma süreci konusunda bilimsel araştırmalar yapan bir kurum olarak biliniyor.

1904 yılında doğu Avrupa’nın Zarnow şehrinde Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Kristal, 1.1 milyon insanın katledildiği Nazi Toplama ve İmha Kampı Auschwitz’ten sağ kurtulanlar arasında yer alıyor. Kristal’ın eşi ve iki çocuğu ise katledilenler arasında.

Katliamdan sonra, 1950 yılında Hayfa’ya yerleşerek yeniden evlenen ve çocuk sahibi olan Kristal, Holokost’un inançları üzerinde bir sarsıntı yaratamadığını söyleyerek kendisine yeni bir yaşam inşa etmiş. Yaşamını dinine bağlı bir Yahudi olarak geçiren ve hâlen her sabah kala (sinagoga) gitmeye devam eden yaşlı adam, Tefilin takmaya da devam ediyor. Jerusalem Post muhabirine verdiği röportajda, yaşanan her şeyin bir sebebinin olduğunu ve Tanrı’ya olan inancından bir an bile vazgeçmediğini söyleyen Kristal, Holokst’tan kurtuluşunu ise ‘ Tanrı böyle istedi.’ cümlesiyle açıklıyor.