Arşiv Haberler

Hatıra Defteri için telif tartışması

Anne Frank poses in 1941.

Telif haklarının eser sahiplerinin ölümlerinden 70 sene sonra kalkıyor olması bu kez de Anne Frank’in dünya çapında ünlü hatıra defteri için bir tartışma yarattı. Fransız bir milletvekili ve bir akademisyenin, Anne Frank’in ölümünün 70. yılında eserin kamuya mal olacağını söyleyerek internet üzerinden yayınlama planı, Anne Frank Vakfı’nın söz konusu telifin Anne Frank’in babası Otto Frank’e ait olduğunu ve en erken 2037 yılında kalkacağını söylemesi yüzünden yasal yaptırımlarla karşılaşacağa benziyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Bergen-Belsen toplama kampında hayatını kaybeden Anne Frank ’in yazmış olduğu ve tüm zamanların en çok satan kitapları arasında olan günlüğü bugünlerde ‘telifte 70 yıl’ tartışmasıyla gündemde. Zira Otto Frank’in kurmuş olduğu Anne Frank Vakfı yetkilileri günlüğün telif haklarının Otto Frank’te olduğunu, bu sebeple de 2037 yılından önce eserin kamuya mal olamayacağını söylüyor.

Guardian’da yer alan habere göre, Fransa Nantes’daki bir üniversitede öğretim görevlisi olan Olivier Ertzscheid, Anne Frank’in yazmış olduğu günlüğün 1 Ocak 2016 yılından itibaren telif haklarından özgür olacağını, bu yüzden internet ortamında ücretsiz olarak yayınlanabileceği görüşünde. Bu konudaki çalışmalarını hayata geçirmek için uzun süredir hazırlık içinde olan Ertzscheid ve Fransız bir milletvekili, Anne Frank’in babasının kurmuş olduğu Anne Frank Vakfı’nın, günlüğün telif hakkının Otto Frank’te olması yüzünden yaptıkları itirazlarına rağmen kitabı yayınlayacaklarını söylüyor.

Kendisini bir telif hakkı aktivisti olarak tanıtan Ertzscheid, vakfın karşı çıkmasını oldukça şaşırtıcı bulduğunu söylerek, Adolf Hitler’in Kavgam’ının önümüzdeki Cuma günü kamu malı listesine gireceğini hatırlatıyor. Ertzscheid aynı zamanda geçtiğimiz aylarda kitabın Fransızca versiyonun internet ortamında yayınlandığını ve yayınevinin yalnızca çevirmenin haklarının hala telif çerçevesinde bulunduğunu hatırlatan bir ihtar yazısı gönderdiğini söyledi.

Öte yandan, Anne Frank Vakfı AFP’ye yaptığı açıklamada günlüğün bu şekilde yayınlanmasının yasalara aykırı olduğunu Ekim ayında Fransız yayıncılara bildirdiğini söyledi. Günlüğün şu anki versiyonun telif haklarının Anne’in 1980 yılında ölen babası Otto Frank’e ait olduğunu söyleyen vakıf, bu durumda günlüğün en erken 2037 senesinde kamu malı olarak değerlendirilebileceğinin de altını çiziyor.

Fransız parlamentosu üyesi Isabelle Attard da günlüğün 1 Ocak’ta yayınlanmasını desteklediğini açıkladı. ‘Kitabın bu versiyonun telif haklarının Otto Frank’in olduğunu belirtmek Anne’in bu kitabı tek başına yazmamış olduğunu ima edebileceğinden, günlüğün kıymetini azaltıyor’ diyen Attard, vakfın ekonomik çıkarlarını göz ettiğini söylüyor.

 

Kaynak: Radikal